Ders Alan Seçimi

Ders Alan Seçimi

04.02.2020 1313

   

     ALAN SEÇİMİ

 

Meslek seçimi, bireyin yaşamında çok önemli bir olaydır. Meslek seçerken bir birey, kendine belli bir çalışma, belli bir yaşam biçimini seçmiş olur. Seçtiği bu yolda da başarısıyla kendini kanıtlamaya çalışır. Birey; yetenek, ilgi ve istekleri doğrultusunda meslek olarak seçtiği alanda başarılı, verimli ve mutlu olur. Özelliklerini göz önünde tutmadan rastgele seçim yaptığında başarısız, verimsiz ve mutsuz olur. Bu nedenle birey, meslek seçerken kendi özellikleri ile seçeceği mesleğin nitelikleri arasında uygunluk olmasına dikkat etmelidir (Sarıkaya ve Khorshid, 2009). Meslek sadece para kazanma aracı değildir. Meslek, her şeyden önce yetenekleri kullanma, kendini gerçekleştirme ve geliştirme yoludur. Kişi kendisine haz veren bir işi yaptığı zaman yorgunluk duymaz dolayısıyla stres denilen iş hastalığına da tutulmaz (Ünalan, 2005). Bütün bunlar mesleki rehberlik çalışmalarının daha etkili yapılmasını gerekli kılmaktadır.

 

1-      Kişinin yeteneklerinin belirlenmesi (Ben neler yapabilirim, hangi alanda başarılı olabilirim? Sınav, karne notlarınız yetenekler hakkında ipuçları verebilir.)

2-      İlgi alanlarının belirlenmesi. (Ben neleri yapmaktan hoşlanırım? Hangi derslere girmekten zevk aldığınız mutluluk duyduğunuz, hobileriniz, ilgi alanları hakkında ipucu verebilir.)

3-      İş değerlerinin belirlenmesi (Ben ne istiyorum?)  meslekte neye önem veriyorsunuz, meslekteki beklentiniz ne?

4-      Kişilik özelliklerinin belirlenmesi (Karakterim nasıl?)  meslek seçimindeki isabet, kişilik özelliklerini çok iyi tanıyıp bunlar doğrultusunda mesleklere yönelmeye bağlıdır.

5-      İlgi duyulan mesleklerin tanınması.(Ne kadar kazanabilirim yerine ben hangi işi en iyi ve severek yapabilirim?)

      

                Öncelikli karar vermenizi sağlayan unsur yetenekleriniz olmalıdır.

 

 

YANLIŞ ALAN SEÇİMİ


  •           Yanlış meslek seçmemize yol açar.
  •           Yanlış meslek seçimi ise uzun yıllar boyunca sevmediğimiz, ilgimizin ve yeteneğimizin olmadığı bir mesleği yapmak zorunda bırakır.
  •           İlgimizin, yeteneğimizin doğrultusunda seçmediğimiz bir meslek ise iş hayatında bizi mutsuz edecektir. 

 

 

 

NEDEN YANLIŞ ALAN SEÇİMİ

 

  •        Aile baskısı, yanlış seçim yapılmasına neden olabilir. Geleneksel, güncel olmayan yanlış bilgilerle aile üyeleri, öğrenciyi yanlış yönlendirebilmektedirler. (Örneğin; Sayısal alanı seçmeyen öğrenci başarısızdır.)
  •          Çevre baskısı, yanlış seçim yapılmasına neden olabilir. Sadece arkadaşlarıyla aynı sınıfta okumak için hiç araştırmadığı alana giden öğrencilerimiz bulunmaktadır.
  •          Popüler bir meslek sahibi olmak içi, öğrenciler yanlış seçimlerde bulunabiliyorlar. Popüler olan bir mesleğin bizi mutlu etme garantisi yoktur.
  •   Yanlış bilgi veya bilgisizlik, yanlış seçim yapmaya neden olabilir.

 

 

 

       BARAJ UYGULAMASI OLAN MESLEKLER

      AYT puan türlerinden 180 ve üstü ham puan alan, ilgili puan türünden programları tercih edebilir.

 

  • -TIP 50 000, (SAY)
  • -DİŞ HEKİMLİĞİ 80 000 (SAY)
  • -ECZACILIK 100 000 (SAY)
  • -HUKUK 125 000 (EA)
  • -MİMARLIK 250 000 (SAY)
  • -MÜHENDİSLİK ve ÖĞRETMENLİK (PDR DAHİL) 300 000 başarı sıralaması bulunmaktadır.

 

       Su, ziraat, ağaç ve orman mühendisliklerinde 300 000 sınırı uygulanmaktadır.

       Baraj uygulaması özel üniversiteler için de geçerlidir. Öğrneğin 50 000 barajına giremeyen öğrenci Özel veya Devlet herhangi bir üniversitede Tıp Bölümü tercih edemez.

 

30-09-2020

 










ALAN SEÇİMİNE GÖRE ALACAĞINIZ DERSLERİ GÖRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

ALAN TÜRLERİNE GÖRE MESLEKLERE GÖZ ATMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN